Äggoljetempera

Äggoljetempera innehåller endast pigment, vatten, ägg och linolja. Enkla och beprövade ingredienser, som använts till färg i årtusenden. Det beror på äggets unika förmåga att binda olja och vatten. Färgen blandar du lätt hemma i köket. Jag säljer Av jords färdiga kulörer som Färg i påse - en torr pigmentmix som du enkelt gör din färdiga färg av. I butiken hittar du även linolja, penslar, olivoljetvål och andra tillbehör för ditt måleri samt utvalda pigment i lösvikt.

naturlig

Av jords äggoljetempera består endast av utvalda jord- och mineralpigment och naturliga råvaror av högsta kvalitet som svensk linolja och ekologiska ägg. Överbliven färg lägger du på komposten.

hållbar och klimatsmart

Färdigmålad färg av Färg i påse ger 1/6-dels klimatpåverkan jämfört med en Svanenmärkt vattenbaserad latexfärg (enligt Jegrelius - institutet för tillämpad grön kemi) När färgen är helt färdigoxiderad (torkad) är den mycket slitstark och du behöver inte måla om så snabbt igen. Bra för ekonomin och bra för miljön.

vacker och harmonisk

Kulörerna passar ihop med varandra och gör det lätt att få till en harmonisk och rofylld färgskala. Äggoljetemperan ger en matt yta med sammetslen lyster och vackert skimmer. Går även att polera till en blank yta.

Läs mer om färgen på Av jords hemsida.

Var passar äggoljetemperan?

Äggoljetempera är beprövad och mångsidig som färg, du kan måla dina möbler, väggar, tak, fönster och dörrar. Ja, även textilier. Med äggoljetempera målar du även med fördel konst och hantverk.

kulturbyggnader/renovering

Äggoljetemperan har använts sedan medeltiden på väggar och möbler och i äldre miljöer är det historiskt riktigt att hålla sig till traditionella färgtyper. Äggoljetemperans kulörer passar också utmärkt för dig som vill renovera med hänsyn till byggnadsvård, hälsa- och miljö.

moderna byggnader/nybyggen

Äggoljetemperans kulörer skapar harmoniska miljöer oavsett om det handlar om nybyggen eller om det gäller renovering av äldre hus. Allt fler arkitekter väljer idag äggoljetempera, både av hälso- och miljöskäl, men även för färgens vackra lyster och hållbarhet.

Alla typer av underlag

Med Av jords unika system för äggoljetempera med grundfärg och slutkulör kan du få täckmålade tak, väggar och snickerier på alla typer av underlag. Passar även utmärkt för konstnärligt måleri och hantverk.

Färg i påse

Färg i påse är en torr färgmix med färdigblandade kulörer som du enkelt gör din egen äggoljetempera av. Du behöver inga förkunskaper med färg i påse. Du läser hur du gör på påsen och i medföljande hjälpredan. Kulörerna är anpassade till olika ytor och funktioner som t.ex. vägg, snickeri och tak.

se kulörer

I butiken kan du se uppmålade prov för att se färgerna i verkligheten och jämföra de med varandra. Men låt dig gärna även inspireras av alla vackra kulörer på Av jords hemsida.

Så här blandar du och målar med äggoljetempera

Här hittar du några filmer från Av jord som visar hur du blandar och målar färgen. På deras YouTube-kanal hittar du fler instruktionsvideos såsom olika underlag, hur du blandar en mindre mängd färg och massa annat nyttigt!

Jordens färg

För dig som vill fördjupa dig i färgrecepten och de olika pigmentens egenskaper rekommenderas boken Jordens färg av Milis Ivarsson och Frida Hafvenstein Lenzer. En bok om jordpigmentens fantastiska egenskaper och med recept till 210 kulörer som täcker hela färgskalan. Dessutom får du praktiska råd om målarfärgen och hjälp med att skapa vackra färgsättningar.

 

Av jord AB

Av jord AB är ett familjeföretag som grundats och drivs av Milis Ivarsson, hennes man Rolf och Milis dotter Frida Hafvenstein Lenzer i byn Vekhyttan. 
Milis har under drygt 50 år utvecklat recepten för äggoljetempera. Genom att förena traditionell kunskap med ny kunskap om pigmentens egenskaper och en ny, förenklad metod att blanda, kan denna fantastiska färg leva vidare.

av jords vision

Av jords vision är att det vi färgar tillvaron med, målarfärgen, är vacker, hållbar och inte skadar oss, naturen eller målningsunderlaget.

Image